Fietstocht Damme-Sluis!

Verslag van de fietstocht tussen Damme, Sluis en Cadzand op zondag 30 mei 2010

De ongunstige weersvoorspellingen en de Ros Beiaardommegang in Dendermonde veroorzaakten wellicht de geringe opkomst voor onze fietstocht. Onder een somber wolkendek aan de St. Annakerk beraadslaagden de moedigen of de fietstocht al dan niet doorging. Enkelen verkozen eieren voor hun geld en speelden op zeker : geen stormwind en regenbuien en trokken opnieuw huiswaarts. Greet, die weer werk had gemaakt voor een piekfijn uitgestippelde tocht, bezorgde de 3 overgebleven fietsers de knooppunten en fietskaarten.

Om 10 u vertrokken wij dan onder een dreigende wolkenhemel vanuit Damme naar Oostkerke, Hoeke en Lapscheure naar Sluis. Eventjes voor de Nederlandse grens werden de hemelsluizen geopend en kregen wij een  douche van jewelste. Op de kiosk van Retranchement werd de knapzak aangesproken en beslist of wij het volledige parcours zouden affietsen of de verkorting nemen. Unaniem werd beslist, na het oppoetsen van de brilglazen en het aantrekken van beenbeschermers, de lus rond Cadzand en Nieuwvliet Bad erbij te nemen.

Heerlijk fietsen was het op de Nederlandse niet volgebouwde dijken met een ongeschonden zicht op  zee en verlaten stranden. Na een laatste fikse regenbui bereikten wij terug Retranchement  en  werd een aloude spreuk werd ens bewaarheid : na regen komt zonneschijn. Veel vroeger dan de thuisgeblevenen genoten wij van een helderblauwe lucht en peddelend langs de Damse vaart werden wij vergast op een triathlon. Eens in Damme genoten wij bij een schuimende Van Maerlant Blond en een Hof Van Damme Bruin van de afgelopen dag. 

Ook al waren wij met weinigen : bedankt Greet voor de in elkaar gestoken tocht.

Parcours

De fietstocht was zo'n 56,5 km lang, had zijn start in Damme en volgde de volgende fietsknooppunten vanop de fietskaart 'Fietsknooppuntennetwerk Brugse Ommeland':

13 --> 23 --> 21 --> 22 --> 20 --> 19 --> 56 --> 55 --> 54 --> 94 --> 98 --> 53 --> 50 --> 30 --> 29 --> 32 --> 37
  ^                                                                                                                                                          |
  |                                                                                                                                                           v     
 25 <-- 16 <-- 17 <-- 18 <-- 56 <-- 55 <-- 54 <-- 94 <-- 99 <-- 97 <-- 96 <-- 31 <-- 30 <-- 33 <-- 34 <-- 39 <-- 38

Hier kan je het parcours downloaden in een kml-formaat (voor op Google Earth of om over te zetten op je GPS)!

 

Verslaggever van dienst: Benno