Er zit een kiwi... in ons apotheekkastje!

Verslag van de infoavond over de huisapotheek op 10 december 2009

Het koude winterweer belette niet dat de Mantel van St. Maarten volliep met een hoofdzakelijk ouder publiek dat ge´nteresseerd naar Paul De Kuypers' uiteenzetting over 'mijn apotheekkastje'  kwam luisteren.

De spreker, gewoon om te doceren aan jonge verpleegkundigen in spe, belichtte niet alleen de meeste gebruikte medicijnen maar loodste de aanwezigen doorheen de wereld van de farmaceutische industrie.

Net zoals het verbruik zijn de winsten duizelingwekkend en wordt niet geaarzeld om een nuttig produkt van de markt te halen als de verkoop onvoldoende is.

Ondanks de (nog) hoge winsten stelt Paul De Kuyper dat de Belgische farmaceutische industrie (Jansen Pharmaceutica) gedoemd is te verdwijnen en hij is van oordeel dat het 'kiwi-model' (via openbare aanbesteding het goedkoopste middel aanbieden) hier nooit ingang zal vinden.

Toch kunnen de farmaciegebruikers hun uitgaven aanzienlijk verminderen door generische middelen te laten voorschrijven. Daartoe kregen alle aanwezigen een brochure met vermelding van al deze middelen waardoor zij na vergelijking gemakkelijk 20 tot 80% kunnen besparen.

Een commeršant zou zeggen: 'Door deze avond bij te wonen heb ik mijn KWB-lidgeld al meer dan teruggekregen' !

Verslaggever van dienst: Benno

Fotograaf van dienst: Mario & Erwin