Katarakt-fietstocht

 Fietstocht door het groene glooiende Haspengouw: zondag 28 juni 2009

Dit jaar beloofde onze activiteit niet in het water te vallen. Nochtans daagden maar 9 gegadigden op voor onze fietstocht door groen Haspengouw. Rond 10u30 konden we onder de schaduw van de brouwerij van Alken-Maes (in Alken, uiteraard) vertrekken voor een gezonde tocht op 2 wielen.

Meteen buiten Alken doken we tussen de fruitplantages, en met het beetje mist dat er nog hing, vormde dit een gezellig sfeertje. Langzaamaan werden de heuveltjes groter, en we waren dan ook (stilzwijgend) blij dat we een eerste keer mochten afstappen aan het schitterende kasteel van Rullingen. We kregen er een deskundige uitleg over de geschiedenis van het kasteel, het huidige hotel en de unieke fruitsoorten in de bijhorende boomgaard.

Na een korte wandeling rondom het kasteel, sprongen we terug op de fiets, net op tijd om niet overreden te worden door een horde Vespa-dagjestoeristen.

Onze tocht leidde ons langs (zeer) kleine dorpjes met de meest vreemde namen: Veulen, Herten, Klein- en Groot Gelmen,... In deze laatste gemeente stopten we ook even aan het wereldberoemde (althans in Vlaanderen) Katarakt-huis.

Mooi op het middaguur kwamen we aan in Mettekoven, waar we op een bankje op het dorpsplein (volgens Radio2 het mooiste dorpsplein van Vlaanderen) genoten van onze boterhammetjes, en nadien op een terrasje een heerlijke koffie degusteerden in het doorbrekende zonnetje.

Maar het kon uiteraard niet blijven duren. We sprongen terug de fiets op, en peddelden richting Borgloon. Na een lange steile bergop bereikten we het kerkplein, en eenmaal terug beneden bezochten we de Loonse Stoomstroopfabriek, vanwaar we uiteraard een geschenkje meebrachten voor de thuisblijvers: echte Loonse Stroop...

De middag vorderde snel, want het was gezellig. Even voorbij Borgloon stopten we even voor een bezoek aan Abdij Mariënlof in Kerniel, en 5 minuten later vleiden we ons neer op het ongetwijfeld gezelligste terrasje van Limburg voor een heerlijk streekbiertje.

 

Zoals alle mooie liedjes duurde ook dit weer veel te kort, want we moesten ook niet te laat terugkomen in Alken. De rest van onze tocht reden we dan maar in één stuk door, terug tot in Alken. Daar konden we, een beetje moe maar vooral zeer voldaan, vaststellen dat we toch bijna 50km hadden afgelegd.

 

Besluit: 't was goed, 't was gezellig, 't was voor herhaling vatbaar, en de afwezigen... weten nu ook wat we die dag gedaan hebben!

 

Verslaggever van dienst: Erwin