Feestival Social

 Dag van de KWB: donderdag 21 mei 2009

Stipt op tijd stonden alle KWB-ers klaar in het station van Aalst om te vertrekken naar Antwerpen en er deel te nemen aan het 'Feestival Social'. Ondanks de overvolle treinen raakten we mooi op tijd op onze bestemming: het zonovergoten Astridplein aan het Antwerpse Centraal Station.

Daar scheidden de wegen, want er was keuze te over aan activiteiten.

De helft van de groep liet zich verleiden tot een ZOObezoek : voor slechts 5 euro (anders 18 euro) kon de pracht van fauna en flora in onze nationale dierentuin nog eens bekeken worden. 
Volwassenen en kinderen genoten met volle teugen van flamingo's, slingerapen, zebra's, tijgers, vissen,... Maar uiteraard was Kai-Moon, de pasgeboren olifant, dé blikvanger van de dag. Ondanks de massa geďnteresseerden rond het olifantenpark, kon toch een glimp opgevangen worden van dit wonderbaarlijk schattige mini-olifantje.

De andere helft van de groep woonde eerst in de H. Hartkerk een oecumenische dienst bij. Een Nigeriaans koor begeleide de Vlaamse en de Grieks Orthodoxe priesters die voorgingen in een misviering waarbij het evangelie gezongen werd zoals dit in Oosteuropese landen het geval is. Een protestantse welzijnswerkster getuigde van haar werk met drugverslaafden in deze wijk van Antwerpen. 
Nadien was er een gegidste rondleiding door de Turkse, Marokkaanse, Chinese en Joodse wijk waarbij zij heel wat vernamen over de leefgewoonten van deze gemeenschappen. Voor sommigen was dit een opfrissing van onze cursus 'wereldgodsdiensten' en onze uitgebreidere bezoeken aan de Chinese wijk en Joodse buurt jaren geleden. Voor anderen was dit een verrassende ontdekking.
Er was slechts kort tijd voor een vlug broodje of wafeltje, want ze moesten zich reppen om tijdig aan de start van de stationswandeling te zijn. Na een historische uitleg over het ontstaan van de middenstatie werd het nieuwe ondergrondse station bezocht: een openbaring!

Ondertussen was de dag al zover gevorderd dat zij nog enkel een acrobatenact konden meepikken op het Coninckspleintje en ze de dag konden afsluiten met het optreden van 'De Mens' op het St. Jansplein. De terugreis moest opnieuw via overvolle treinen, maar uiteindelijk kon moe maar voldaan afscheid genomen worden in ons eigenste vertrouwde Aalsterse stationnetje.

 

Verslaggevers van dienst: Benno & Erwin