Koken met kruiden

 Heerlijke gerechten met exotische kruiden: zelf maken, zelf proeven

Minstens één keer op het jaar komen familie, vrienden, enz. bij je thuis eten. 

Dan begint voor sommigen weer die opgave om verrassend uit te hoek te komen. Het koken op zicht valt dan nog mee maar dat kruiden? Welke kruiden, hoeveel mag er in, enz. ? De KWB vindt een oplossing door een avond ‘koken met kruiden’ te organiseren.

 

Op 27 maart 2009 werd voor de tweede keer een avond ‘koken met kruiden’ georganiseerd. De eerste keer was immers een groot succes en de KWB-leden konden er dus maar niet genoeg van krijgen. 16 deelnemers stonden klaar om onder leiding van Geert Leleu nieuwe recepten én kruiden uit te proberen.

 

Wij laten u nog even watertanden met een terugblik op de gemaakte menu’s.

 

Aperitief

Iedere geslaagde avond begint meestal wel met een aperitiefje met bijhorende hapjes. Het eerste hapje was een koekje van rozijnenbrood, lekker krokant gemaakt in de oven, met daarop een geitenkaasje, basilicum en een Aziatische kruidenmix. Hapjes hoeven niet altijd warm te zijn. Dit bewezen we door gazpacho te maken, een koude soep. Als aperitief werd een ‘Ambassadeur’ geserveerd. Voor velen een openbaring.

Voorgerecht

Om 10u werd de voorschotel ‘Jambalaya’, een Latijns-Amerikaanse schotel met een pittig sausje opgediend. Door de rijst in vormpjes te gieten kon de schotel, omringd door 4 scampi’s ook mooi gepresenteerd worden. Hoeveel ‘sterren’ zouden wij hiervoor krijgen?

 

Hoofdgerecht

Het Rioja-wijntje liet zich ook smaken bij de hoofdschotel: “Spiesjes van Rundvlees” bestrooid met gemalen pinda-nootjes en een slaatje van aubergines, groene, rode en gele paprika’s, courgettes en champignons. Deze schotel werd opgediend met champignonaardappeltjes die gemaakt werden met behulp van een appelboor. De aardappeltjes werden gegaard in een groentebouillon.

 

Nagerecht

Als dessert mochten de deelnemers peren in reepjes snijden die bestrooid werden met gemalen amandelkoekjes. Het ovengericht, opgediend even voor middernacht, besloot een tweede kookavond.

Kruiden
De Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse kruiden kunnen gekocht worden bij het bestuur of aan de prijs van €5. Je steunt er de projecten van wereldsolidariteit mee.