Een rugzak vol verhalen

 Verslag van een boeiende voordracht over de pelgrimsavonturen van Frits Vandecasteele

Vrijdagavond 12 december 2008, 18u30. Weer zo'n ijzig koude avond zoals we die de laatste tijd al te vaak hebben gehad. Maar in 'De Mantel van Sint-Maarten' is het lekker warm. Het weer lijkt even een domper te zetten op de hoeveelheid aanwezigen, maar druppelsgewijs komen meer en meer mensen binnenvallen, en moeten we zelfs nog extra stoelen bij zetten. Uiteindelijk zitten een 30-tal toehoorders knus bij elkaar met een wijntje en een kleine versnapering als het startschot wordt gegeven voor wat een boeiende vertelavond moet worden.

Mieke Provost en Frits Vandecasteele vormen samen een animatiecel van DMOS, een Belgische NGO, die allerhande projecten in de derde wereld ondersteunt. Ze maken promotie voor de gesponsorde pelgrimstochten die Frits al 15 jaar onderneemt, om op die manier geld in te zamelen voor 'Het Goede Doel'.

Frits is zonder twijfel een zeer boeiend en begeesterd verteller, maar ook een beetje vergeetachtig. Vandaar dat Mieke hem af en toe met een wel geplaatste vraag in de juiste banen stuurt.

Frits boeit ons mateloos met zijn vele anekdotes en originele one-liners. Eentje die ons zeker zal bij blijven is 'Alles wat je kan achterlaten, is mooi meegenomen!'.

Hij wijdt ons in in de praktische (en vaak ook onpraktische) kanten van het pelgrimsbestaan. Nu weten we tenminste dat je maar 3 onderbroeken nodig hebt op een pelgrimstocht, en hoe je die in een wisselsysteem proper houdt.

Hij biedt ons ook waardevolle tips. Zo is een pelgrimstocht blijkbaar zeer goed voor de lijn, want per 100km viel hij één kilogram af! Maar daar zal zijn dieet van salami en camembert ook wel voor iets tussen zitten...

Uiteraard besteedt Frits ook de nodige aandacht aan de projecten die hij ondersteund heeft. Zijn levendige verhalen van de straatkinderen die hij ontmoet heeft brengen ons terug naar de vaak harde realiteit, en maken ons muisstil...

Op het einde van de avond stelt Frits ons ook het project voor dat hij wil sponsoren door volgend jaar een Solextocht te ondernemen van Oostende via Chartres en Rocamadour naar Lourdes... en terug! Hij sluit af met één van z'n zelf geschreven 'Rijmelarijtjes', en nodigt ons vrijblijvend uit om zijn project te sponsoren door voor €5 een kilometer 'te kopen'.

Het bestuur wil het goede voorbeeld geven door vanuit de kas een bedrag te doneren, maar blijkbaar zijn de aanwezigen enthousiast over deze avond, want uiteindelijk konden Frits en Mieke ons melden dat er maar liefst €390 werd gegeven voor het project in Touba.

In naam van Mieke & Frits, maar ook van het plaatselijke KWB-bestuur willen wij alle aanwezigen van harte bedanken voor het mooie gebaar dat zij hiermee hebben gesteld. Het doet deugd om te zien dat in donkere, kille tijden onze leden nog steeds een warm hart toedragen aan hun medemensen!